Brandsläckare
Med en brandsläckare i närheten kan du snabbt ingripa om du upptäcker en brand. Det kan innebära en stor skillnad om du kan släcka elden snabbt. Skillnaden kan vara mellan en liten eld till en stor utspridd på kort tid om ingen agerar. Har du ingen brandsläckare redo så kan det bli katastrof.
En brandsläckare är till för att kunna släcka mindre bränder som ännu inte hunnit växt till sig. Det finns några olika brandsläckare som man använder i lite olika situationer. Dessa delas upp i fyra stycken olika klasser, A, B, C & D. Kontakta oss på Safeguard så hjälper vi dig att välja ert brandskydd.
Lagstiftningen kring brandskydd skiljer sig åt från verksamhet till verksamhet, vi på Safeguard hjälper dig hitta en lösning som ger optimal säkerhet.
Hur används en brandsläckare?
Brandsläckare ska vara enkel att använda för alla i olika åldrar då olyckan är framme. Den ska även sitta väl synlig och vara lätt att få tag på. Här nere ser ni en checklista på hur en brandsläckare bör användas.
- Dra ut säkringen från släckaren
- Lossa på slangen
- Försök hålla dig under röken, och gå inte närmare branden än du behöver
- Om det brinner ute så tänk på hur vinden blåser, ha vinden i ryggen
- Om det brinner inomhus så tänk på att hålla dig borta från röken. Det blir även mer rök så fort du har börjat släcka branden.
- Ta aldrig risker då det gäller brand, gå hellre därifrån och stäng dörren till branden.
- En brandsläckare kan bäras runt på, men den ska alltid stå upp då du använder den.
- Tryck in avtryckaren och försök släcka elden nerifrån och upp.
Vattensläckare A
En vattensläckare används i huvudsak till att släcka glödbränder i tex tyg, papper och trä, och är lämplig att använda till mindre bränder. Dom är även frostkänsliga och bör förvaras inomhus.
Det tar ca 20-30 sekunder för släckaren att tömmas och kastlängden är ca 4-5 meter.
Det är bra att undvika använda den på tex bensin eller andra petroleumprodukter då den inte fungerar så bra på dessa ämnen. Man ska heller aldrig använda vatten för att släcka fett eller olja då detta är direkt livsfarligt. En annan sak att tänka på är att vatten är strömförande och inte ska användas på elektronik.
Koldioxidsläckare B
En koldioxidsläckare är ett gasformigt släckmedel som tränger bort luften och kväver elden. Den här brandsläckaren passar bra i restaurangkök då den släcker bränder i tex oljor. Tyvärr så är dessa släckare ineffektiva då det går åt ca en sexkilos släckare till att släcka en liten brand i tex en frityrgryta.
Fördelen är att koldioxiden är ett rent släckmedel som inte lämnar några spår efter sig och leder heller inte ström. Därför passar den även bra i renare miljöer som laboratorier.
Släckaren har en väldigt kort kastlängd så du behöver komma nära det som brinner för att lyckas släcka elden. Kastlängden är endast 1-3 meter. Den är även väldigt vindkänslig och rekommenderas inte till användning utomhus. Släckmedlet är -79 grader så användaren måste vara försiktig så den inte kommer på huden.
Skumsläckare AB
Skumsläckare är lämpliga att använda i tex kulturmiljöer då de i huvudsakligen består av vatten. Släckaren ska alltid förvaras inomhus då skummet inte klarar frost. Den kan användas mot bränder i fibröst material som tex papper, trä, textiler. Men den går även att använda till brännbara vätskor som bensin och olja.
Den är inte lämplig till att släcka vattenlösliga vätskor som alkohol och aceton. Kastlängden för dessa släckare är 4–5 meter och tömningstiden 30-35 sekunder för en sex liters behållare.
En skumsläckare är mindre lämplig vid elektriska saker. Men om du ändå behöver använda släckaren till detta så försök att dra ut sladden till apparaten som brinner för att minska risken för strömöverföring.
Pulversläckare ABC
Pulversläckare är den vanligaste och den bästa släckaren för privatpersoner. Den finns i olika storlekar 2, 4, 6, 9 och 12 kilo. Det tar olika tid att tömma dom, allt från 10–30 sekunder beroende på vilken storlek ni har.
En pulversläckare släcker alla typer av bränder och har en bra räckvidd. Om man jämför med andra handbrandsläckare så har en pulversläckare bäst släckeffekt per kilo släckmedel. Pulversläckare leder inte ström och går därför utmärkt att även släcka elektriska saker med. Dom fungerar lika bra både ute som inne då dom inte är frostkänsliga. Dom går även att använda med fördel i bilar och båtar. Men tyvärr så smutsar pulversläckare ner mycket och kan vara svårt att få bort.
En pulversläckare kan fungera i upp till 15 år om den kontrolleras regelbundet och står torrt. Konsumentverket rekommenderar att alla brandsläckare kontrolleras vart femte år. Ha brandsläckaren synlig så du lätt kan komma åt den vid behov.
En viktig sak att tänka på är att en brandsläckare bara går att använda en gång, sen måste den laddas på nytt. Det har då ingen betydelse om du har sprutat lite eller mycket, den behöver ändå ses över.
Fettbrandsläckare F
En fettbrandsläckare rekommenderas till tex restauranger och hotell. Dom är fyllda med släckvätska som är bra att använda då det brinner ibland annat olja och matfett. Dessa bränder får aldrig släckas med vatten då det kan vara extremt farligt! Fett som brinner kan nämligen komma upp i en temperatur på 400 grader. Häller du vatten på brinnande olja så kastas den glödheta oljan åt alla håll som en explosion.
Ska du använda en fettbrandsläckare så är det bra om du har handskar. Du behöver även kunna gå nära branden för att kunna släcka den då släckaren har en kort kastlängd.
Brinnande fett är även lite lurigt då det kan självantända igen på 330–340 grader. Därför måste man vara vaksam och ha koll på oljan eller fettet och se till att den blir ordentligt nerkyld.
Miljösläckare
En miljövänligare brandsläckare med effektivt brandskydd.
Flourtensider som används i vanliga brandsläckare har visats finnas kvar i naturen flera år efter ett utsläpp. Därför pågår det nu ett arbete med att minska användandet av detta ämne.
En handbrandsläckare med skum släcker bränder med vätska som olja och bensin. Dessa brandsläckare har alltid innehållit flour för att kunna släcka en vätskebrand.
En miljövänlig flourfrisläckare är väldigt effektiv och har kapacitet att släcka vätskebränder. Den är helt fri från lösningsmedel och flourtensider men är fortfarande väldigt effektiv som brandsläckare.
I en vanlig brandsläckare är skumvätska och vatten blandat tillsammans. Miljösläckaren är uppbyggd på ett speciellt sätt där skummet ligger i en separat behållare och blandas med vatten först då du använder brandsläckaren. Det gör att släckeffekten och miljöpåverkan blir mycket bättre än hos dom tryckladdade modellerna.
Då miljösläckaren är ny blandad med vatten och skum så har du alltid mycket hög släckeffekt, och livslängden på skummet blir många gånger längre.
Gör regelbundna kontroller på dina brandsläckare
- Kolla noga så att din brandsläckare har en hel slang
- Kontrollera även att släckaren är hel och inte har några synliga skador
- Knacka försiktigt på mätarglaset för att kontrollera att mätaren fungerar och inte har fastnat.
- Kolla även att tryckmätaren står på grönt.
- Gör även en kontroll på att plomberingen sitter kvar
Kostnadsfri rådgivning av företagslarm
Ring oss på 08-558 038 11 eller använd formuläret
Genom att klicka på knappen accepterar du vår Integritetspolicy
Förebygg brand i lokalen
- Lämna aldrig spisen på utan övervakning
- Ha inte material som kan brinna nära en spis
- Röker du inne? Blöt askan innan du slänger den i soppåsen
- Täck aldrig över element eller annan uppvärmning
- Lampor kan bli väldigt varma, se till att inte ha något brännbart i närheten
- Byt ut trasiga sladdar som kan skapa kortslutning
- Byt ut gamla blinkande ljusrör
- Se till att tända ljus står stadigt och inte nära något brännbar
- Sist men inte minst, släck ljusen när ni lämnar rummet
Visste du att?
Varje år rycker räddningstjänsterna i Sverige ut till omkring 10 000 bränder i byggnader. 60% av insatserna mot byggnadsbränder sker mot bostäder, 20% mot allmänna byggnader och resten mot industrier samt övriga byggnader.