Vill du veta vad en
säkerhetsutrustning skulle kosta?

Fyll i vad du önskar här

Hjärtstartare

Hjärtstartare eller en defibrillator som det även heter ger en elektrisk stöt som kan få hjärtat att börja slå igen. Vi på Safeguard erbjuder olika typer av hjärtstartare beroende på om den ska användas av en privatperson eller på t ex ett sjukhus. De på sjukhus är lite mer avancerade än dom som används publika. Kontakta oss på Safeguard så hjälper vi er att välja ut en hjärtstartare som passar ert företag.

Det är meningen att vem som helt oavsett ålder och utbildning ska kunna använda en hjärtstartare för att kunna rädda livet på någon annan.Det tar ca 10 sekunder från att man har startat en hjärtstartare tills dess att den är klar för att användas.

Visste du att?

För det första så är snatteri och kundstölder något som sker dagligen i Sverige. För det andra så uppkom stölder och snatteri till 7,9 miljarder 2016 och är enligt Svensk Handel en ökning på 31% sedan 2013. Med kameraövervakning kan man till exempel både minska stöldförsöken och dessutom ha bättre koll över sin verksamhet.

Hjärtstartaren hjälper dig att göra rätt

En hjärtstartare ska vara enkelt att använda och den hjälper dig att göra rätt under hela förloppet. Den säger till dig att bland annat kalla på hjälp, att du ska kontrollera andningen, starta HLR mm. En del hjärtstartare har även en display med information för att det ska vara ännu enklare att förstå vad du ska göra.

För att med störst chans kunna rädda ett liv så behövs alla momenten fungera och alla instruktioner följas. Tillverkare av hjärtstartare utvecklar produkten hela tiden för att förbättra alla funktioner så att den ska bli enklare och lättare att använda.

Ca 3 minuter tar det i snitt från att ett hjärtstopp inträffar till att ett larmsamtal kommer in utanför sjukhuset, men vid ett hjärtstopp på sjukhuset tar det bara 1 minut. 3 minuter är en lång tid då det har inträffat ett hjärtstopp, och denna borde kunna förkortas genom att man går en HLR-utbildning. Då ett hjärtstopp inträffar gäller det att agera snabbt och det är viktigt att komma igång med HLR så snart som möjligt. Chansen att personen överlever ökar 2-3 gånger om en hjärt- och lungräddning startas igång så tidigt som möjligt. Det är alltid bättre att agera i en nödsituation än att inte göra någonting alls.

Det känns tryggt att ha Safeguard som leverantör.
Utmärkt service, snabb installation
och trevligt bemötande.

Björn Apelqvist / Barkarby Hobby

Jag är jätte nöjd med samarbetet med Safeguard!
Har anlitat Safeguard för alla våra
larmväskor som vi har på våra byggställningar

Gille Sabovic / Gilles Byggställningar

Det är skönt att jobba med Safeguard! De är smidiga
och löser det mesta på en gång. Jag brukar känna på mig
direkt om ett företag är seriöst eller inte och mitt första
positiva intryck av Safeguard håller. Jag är jättenöjd
och rekommenderar dem till alla!

Safah Hendi / 81ans Tobak

För oss är säkerhet extremt viktigt, och inget att leka med! På Andy’s
Lekland i Örebro har Safeguard ett helhetsansvar för säkerhetslösningarna.
För mig var det kompetensen och det personliga engagemanget
som avgjorde i valet av säkerhetsbolag

Annelie Johansson / Leos Lekland

Våra behov av kameraövervakning och det funkar
verkligen bra. De är professionella och levererar kvalitet, och när
man behöver hjälp så får man det direkt

Augin Ataseven /  Fastighetsägare

Vi hade en massa problem med vårt förra säkerhetsbolag ”så kallat
storbolag”. På mindre än ett år hade vi tretton inbrott. Lösningen de
rekommenderat oss räckte inte till och fungerade inte alls. När vi anlitade
Safeguard så har vi kunnat sova gott på kvällarna

Fatih Cetinkaya / Lilla Rött

Hur fungerar en hjärtstartare?

En hjärtstartare används på personer som plötsligt har fått ett hjärtstopp. Då det blir ett hjärtstopp så har det uppstått ett elektriskt kaos i hjärtat, detta försöker man få stop på via en strömstöt. Strömstöten ska hjälpa hjärtat att åter kunna slå normalt.

Du fäster elektroder på bröstet som analyserar hjärtats rytm och avgör om det finns ett behov av att ge en strömstöt till den drabbade. Om hjärtstartaren tycker att det behövs så säger den åt användaren när han ska ge stöten, strömstöten skickas då genom elektroderna. Om hjärtstartaren inte tycker att det är nödvändigt att ge en stöt så kommer det inte gå att göra det.

Det finns forskning som säger att vid ett hjärtstopp ökar risken för död med 10 procent för varje minut som går om ingen behandling sätts in. Därför är det extremt viktigt att någon snabbt påbörjar hjärt-lungräddning och använder en hjärtstartare (defibrillator) i väntan på ambulans eller annan räddningstjänst.

Vilka utbildningar behövs?

Ingen utbildning krävs för att använda en hjärtstartare. Dom flesta hjärtstartare som finns följer svenska HLR-rådets rekommendationer för att det ska vara så enkelt som möjligt att använda den.

Vi på Safeguard rekommenderar er att gå en utbildning så du vet exakt hur du ska agera i en nödsituation. Då kommer du även känna dig mer förberedd och tryggare om du behöver använda hjärt- och lungräddning.

Vad är det för underhåll som krävs för en hjärtstartaren?

Dom flesta moderna hjärtstartare gör egna självtester. På hjärtstartare kan du själv ställa in intervaller manuellt, på andra gör den själv ett självtest varje vecka. Hjärtstartaren kollar då så allt är ok, så inte batterierna håller på att laddas ut eller att det är något annat fel.

Skulle något vara fel med er hjärtstartare så är dom vanligaste varningssignalerna en blinkande röd lampa eller att det avges en stark ljudsignal. Det enda som du måste kontrollera på egen hand är att elektroderna inte tappar sin förmåga att fästa mot huden. Om elektroderna har passerat sitt utgångsdatum som oftast är på 2-5 år ökar risken att klistret tappar sin förmåga att fästa. Det försvårar vid användning, och i värsta fall fungerar den inte att ge någon en stöt i nödsituation.

Om det är så att hjärtstartaren har varit i bruk så behövs det byta batterier och elektroder. Det är oftast rätt enkelt att byta, och hjärtstartaren gör sen ett självtest för att se att allt fungerar som det ska och att alla byten gjorts enligt instruktioner.

Hur många räddas vid hjärtstopp

Siffror från 2009 visar att det är 62% utanför ett sjukhus som fick hjärt- och lungräddning då ambulansen kom till olycksplatsen. 80% fick HLR räddning på sjukhus inom en minut.

Ringer du tidigt till SOS Alarm så är chansen större att personen överlever, då får du hjälp via telefon hur du ska agera i nödsituationen.

Kontakta oss på Safeguard så hjälper vi er att hitta en hjärtstartare som passar just ert företag.

Varningssignaler

Hjärtstopp kan föregås av olika symtom. Vid hjärtinfarkt och kärlkramp är det typiska symtomet smärta centralt i bröstet. Kärlkramp kan även yttra sig i form av smärtor i armarna eller svår andnöd och vid hjärtinfarkt kan själva smärtintensiteten variera från ”inget ont alls” till känslan av att ”en häst klampar över bröstet”.

Symtomen är ofta mer diffusa så som illamående och buksmärtor. Vid hjärtinfarkt ses ofta en central tryckande bröstsmärta som varar i minst 10-15 minuter. Risken för allvarliga komplikationer såsom till exempel livshotande rubbningar i hjärtrytmen som leder till hjärtstopp är störst de första timmarna av en hjärtinfarkt, därför bör alltid ambulans, 112, larmas om en person har ihållande bröstsmärta som varar mer än 10-15 minuter.

Varför behövs det fler
hjärtstartare?

 • Du får tydliga instruktioner från hjärtstartaren hur du ska agera
 • Den gör hela tiden självtester så att den ska vara redo vid nödsituation
 • Den är enkel att använda och ingen utbildning för att använda hjärtstartaren krävs
 • Varje år drabbas ca 10 000 st människor i Sverige av hjärtstopp, endast ca 600 st av dom överlever.
 • Sannolikheten att överleva ett hjärtstopp är 2-3 gånger större om HLR sätts igång så snabbt som möjligt

Kostnadsfri rådgivning av företagslarm

Ring oss på 08-558 038 11 eller använd formuläret

Genom att klicka på knappen accepterar du vår Integritetspolicy  Behandling

  Den viktigaste behandlingen för flertalet av vuxna personer som drabbas av hjärtstopp är hjärt-lungräddning och defibrillering. Med defibrillering avses en elektrisk chock genom hjärtat med en så kallad hjärtstartare (defibrillator). Strömstöten från en hjärtstartare kan få hjärtats eget elektriska signalsystem att börja fungera igen.

  I väntan på en hjärtstartare och därefter mellan strömstötarna ska alltid HLR, 30: 2 ges med god kvalitet. Barn som drabbas av hjärtstopp är oftast andningsrelaterat och HLR är därför av största prioritet.

  Vill ni veta vart den närmaste hjärtstartaren finns i närheten av er? Då kan ni gå in på hjärtstartarregistret och skriva in er ort och snabbt se vart ni kan vända er för att få tag i en defibrillator.